Mesto finišuje s výmenou krytiny na streche kaštieľa

29.05.2012 Stropkov

Stropkov 29. mája (TASR) – Strecha stropkovského kaštieľa sa dočká novej krytiny. Práce na jej výmene sa už začali pred niekoľkými týždňami a podľa prednostu Mestského úradu v Stropkove Ivana Klebana v týchto dňoch už robotníci finišujú.
Konštatoval, že k výmene sa rozhodli pristúpiť, nakoľko bolo potrebné urgentne riešiť havarijný stav. Krytinu položili na strechu spomínaného objektu začiatkom 90. rokov.
"V posledných rokoch sme registrovali vážne problémy. Škridle boli po zimnom období popraskané a časti z nich padali zo strechy. Po dažďoch dochádzalo k zatekaniu do budovy a ak by sa stav neriešil, mohlo by neskôr dôjsť k ohrozeniu exponátov v múzeu a galérii, ktoré sa tu nachádzajú," zdôvodnil výmenu krytiny Kleban.
Podľa vyjadrenia odborníkov, ktorí vyhodnocovali stav strechy, nebola dodržaná správna technológia uloženia krytiny. Okrem toho vraj zloženie samotného materiálu - údajne väčší obsah vápenca - zapríčinilo nasávanie vlhkosti aj zo vzduchu, čo spôsobovalo praskanie a následný rozpad. Odborníci preto odporučili kompletnú výmenu škridiel.
Kleban zdôraznil, že mesto nemohlo uplatniť reklamáciu, pretože jednak uplynula záručná lehota, a firma, ktorá vyrábala krytinu, už neexistuje. "Na výmenu krytiny bude potrebných takmer 48.000 eur. Za tieto peniaze sa položia škridle na ploche asi 750 štvorcových metrov objektu, ktorý je v zozname národných kultúrnych pamiatok," povedal prednosta mestského úradu.
V Kaštieli Stropkov sa nachádza expozícia galérie a mestského múzea. Okrem toho sú tam priestory, v ktorých sa konajú významné spoločenské a kultúrne podujatia a rovnako tam zasadá mestské zastupiteľstvo. Do rekonštrukcie interiéru kaštieľa mesto v posledných štyroch rokoch investovalo značné prostriedky, z ktorých podstatnú časť získalo z eurofondov a štátneho rozpočtu.
 

Vyberte región